Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul seçimlerine ilişkin 5 bin 315 kısıtlı seçmenin daha araştırılması için 5 günlük ek süre verilmesine ilişkin ara karar verdi.
AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlar sonucunda 41 bin 132 seçmen için araştırma izni verilmişti. YSK’nın aldığı bu son ara karar ile araştırılacak seçmen sayısı 46 bin 757’ye çıktı.
YSK, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlar ile MHP’nin Maltepe ilçesi ve İstanbul’un tümü için yaptığı olağanüstü itirazlar sonucunda 41 bin 132 seçmen, memur olmayan sandık kurul üyeleri, 907 sandık kurulu ve üyesi hakkında 5 gün içerisinde araştırma yapılmasına karar vermişti. Yapılacak araştırmanın ardından YSK’nın en geç 3 Mayıs Cuma günü karara varması bekleniyordu.
OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ GEREKÇELERİ
AK Parti’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti. Başvuruda, bu nedenlerle İstanbul’da Büyükşehir seçiminin iptali ve yenilenmesi istenmişti.
MHP, Maltepe ilçe ve seçim kurulu başkanları ve müdürlerinin 298 sayılı Yasa’nın 22. Maddesi gereği atanması gereken başkan ve üyelerinin CHP’li Maltepe Belediyesi’nin çalışanlarının sandık kurulu üyesi olarak atandığını iddia ederek seçimin tarafsızlık ve adil olarak yürütülme ilkesine aykırı davranıldığını öne sürerek seçimin iptalini istemişti.
Başvuru dilekçesinde toplam 970 kişinin Maltepe İlçe Seçim Kurulunca kaymakamlık tarafından gönderilen liste dışından görevlendirildiği, Maltepe Belediyesi’nin bağımlı ve taraflı çalışanlarının sandık kurulu başkan ve üyesi yapıldığı belirtilmişti.
MHP’nin İstanbul geneli ve Maltepe seçim sonuçlarına ilişkin olağanüstü itirazlarıyla ilgili de ara karar veren YSK, Maltepe İlçe Seçim Kurulundan da MHP’nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü itirazındaki iddiaları beş gün içinde araştırmasını istenmişti.
Kısıtlı seçmen kimdir?
Türk Medeni Kanunda kısıtlılık hali şu hallere bağlanmıştır; Bunlar, akıl sağlığı bozuklukları, alkol veya uyuşturucu bağımlılıkları, 1 yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olma durumudur. Bu hallerden birine sahip olan bireye kayyum atanacağı yasalarca belirlenmiştir.
* Engelli bireyler bir yakınları yardımı ile oy kullanabilir. Fakat bir vatandaş birden fazla seçmen ile birlikte kabine giremez.
* Seçmen listesinde olan hiçbir seçmenin oy vermesi engellenemez. Eğer oy vermesine engel bir durum tespit edilmişse bu durum tutanaklara geçirilir.
Sandık kurulu kimlerden oluşur?
Kamu görevlisi sandık kurulu başkanı 6 sı parti üyesi asil üyeden oluşur ve 6 yedek üye hazırda bekler.
Sandık kurulları, 1 başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşur. Sandık kurullarının kimlerden oluşturulacağı 298 sayılı Kanun’da tarif edilmiştir. İlçe seçim kurullarınca son genel seçimlerde en çok oyu almış 5 siyasi partiden o ilçeye ait her bir sandık için 1 asıl 1 yedek üye
bildirmeleri istenir. Elektronik ortamda alınan bu veriler SEÇSİS’e işlenir ve sandık kurulunun 6 üyesinin 5 tanesi siyasi partiler tarafından belirlenmiş olur.
Sandık kurulunun, ikamet ettikleri muhtarlığın (asıl kayıtlı oldukları) seçmen listelerindeki isimleri karşısına sistem tarafından otomatik olarak şerh düşülmekte ve sadece görevli oldukları sandıklarda oy kullanmaları sağlanmaktadır.