• Bakan: ‘Öcalan’ın yasağı kaldırıldı’ Avukatı: ‘Başvurumuza yanıt verilmedi’

    Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine yönelik yasağın kaldırıldığını açıkladı. Gül, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi ancak Öcalan7;ın avukatından bu açıklamaya itiraz geldi.

    Adalet Bakanı Gül, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan7;ın avukatlarıyla görüşmesine ilişkin, “Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

    İnfaz Kanunu7;nun hükümlülerin avukatlarıyla görüşme hakkını düzenlendiğini bildiren Gül, Kanunda belli güvenlik riskinin oluşması hallerinde görüşmenin sınırlandırılabileceğine de düzenlediğini anlattı.


    “AVUKATININ GÖRÜŞMESİ DE HUKUKEN SÖZ KONUSU OLDU”

    Bu sınırlamanın, kısıtlamanın yargının denetimine açık olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:
    “Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatının görüşme imkanı da hukuken söz konusu olmuştur.”
    İşkencenin Önlenmesi Komitesinin Türkiye7;de yaptığı temasların sorulması üzerine Gül, heyetin farklı cezaevlerini ziyaret ettiğini, gidilecek yerleri komitenin belirlediğini dile getirdi.
    Abdulhamit Gül, yapılan ziyaretlere ilişkin şunları kaydetti:
    “İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Şanlıurfa cezaevlerine gidildi, İmralı7;ya da gidildi, orayı da ziyaret ettiler. İlgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Genel itibarıyla da daha önceki ziyarete göre olumlu gelişmeler olduğunu da ifade ettiler. Biz işkence, kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla çıkmış, özgürlükçü, demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Bu konudaki eleştiri ya da önerileri de dikkatle takip edeceğiz.”

    Heyette yer alanların teröristbaşı Öcalan7;la görüşüp görüşmediği sorusuna Adalet Bakanı Gül, “İmralı ziyareti oldu” yanıtını verdi.

    ÖCALAN7;IN AVUKATI: BU AÇIKLAMAYI TEK BAŞINA GÜVENCE GÖREMEYİZ

    Bakan Gül7;ün yaptığı açıklamaya Öcalan’ın avukatı Rezan Sarıca tarafından ilk değerlendirme geldi. Kararın yeni olmadığı söyleyen Sarıca,”Başvurularımıza şimdiye kadar yanıt verilmedi. Bu açıklamayı tek başına güvence olarak göremeyiz. Üstelik 10 Mayıs’ta aileye ilişkin yeni bir görüşme yasağı kararı alındı. Ve bu karar bize tebliğ edildi.

    ASRIN HUKUK BÜROSU DA DOĞRULADI

    Öcalan7;ın avukatının bu açıklamasının ardından da Asrın Hukuk Bürosu tarafından avukat Sarıca’nın açıklamasına benzer bir yazılı açıklama paylaşıldı.

    Açıklamada;”

    Adalet Bakanlığı, müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan ile avukat görüşmelerinin gerçekleşmesine dair mahkemenin kısıtlılık kararının kaldırıldığını ve Sayın Öcalan ile görüşme imkânının sağlandığını kamuoyu ile paylaşmış bulunmaktadır.

    Müvekkilimiz Sayın Öcalan ile 2 Mayıs tarihinde bir avukat görüşme yaptığımızı, 6 Mayıs tarihli basın açıklamamızda kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu açıklamada avukat görüşünü yasaklayan Hâkimlik kararının itirazlarımız üzerine Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmış olduğunu da ifade etmiştik.

    ENGELLEME DEVAM ETMEKTEDİR


    Bununla birlikte 2 Mayıs 2019 tarihinde yapmış olduğumuz görüşmeden sonra her gün yenilediğimiz başvurularımıza rağmen yeni bir görüşme halen sağlanabilmiş değildir. Sayın Öcalan ile aile görüş başvuruları ise 22 Nisan 2019 tarihli yeni bir disiplin cezası gerekçe gösterilerek mahkeme kararı ile engellenmeye devam etmektedir.

    Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında da ifade edildiği üzere, zaten hukuka aykırı olan yasak kararı da kalktığından, avukat görüşmelerinin periyodik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Sayın Öcalan’ın avukat ve aile görüşmesi ile mektup, telefon ve diğer iletişim haklarını da kapsayan yasal haklarının bir bütün olarak tesisi hukuki bir zorunluluktur.

    Bu açıdan bizler adalet/yargı mekanizması açısından en yetkili kurumlardan biri olan Adalet Bakanlığı’nın bu açıklamasını hukuken yapılması gerekenlerin ifadesi olarak değerlendiriyor ve tüm yargısal ve idari kurumları hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz.
    Ek olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ’nin de 2016 Nisan’dan bu yana ilk kez İmralı adasını ziyaret ettiği paylaşılmıştır. CPT’nin gerçekleştirmiş olduğu ziyarete dair öneri ve tespitlerini içeren raporunu en kısa sürede açıklamasını bekliyor ve sürecin takipçisi olması konusundaki beklentimizi ifade ediyoruz” denildi.