Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı seçimini iptal etmesinin gerekçeli kararını tam 250 sayfada açıkladı. YSK, 6 Mayıs 2019 tarihinde İBB’nin seçilmiş Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı seçimleri iptal etmiş ve mazbatası elinden alınmıştı.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da seçimin yenilenmesi kararının gerekçesi açıklandı. YSK’nın seçim iptaline ilişkin gerekçeli kararı 250 sayfadan oluşuyor. Gerekçede sayım döküm cetvellerindeki iddialara da yer verilirken, gerekçede 754 sandık başkanının kamu görevlisi olmadığı açıklandı.
YSK’nın gerekçeli kararında KHK’lı 6 sandık başkanı ve 3 sandık görevlisi olduğu belirtilirken, 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin de kamu görevlisi olmadığı tespit edildi.
Gerekçede, “Etkili sayıdaki sandıkta, sandık kurulu başkanlarının kanun hükümlerine aykırı olarak görevlendirilmesi ve kanuna aykırı şekilde oluşan sandık kurullarının yaptığı seçim iş ve işlemlerine itibar edilmesinin mümkün bulunmaması hususu ile” ifadesine yer verildi.
Gerekçe olarak “377 adet kısıtlının oy kullandığı, 6 sandıkta ölülerin yerine oy kullanıldığı, 41 sandıkta tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı, 58 sandıkta ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı” gösterilirken, oy kullanma hakkı olmayanların yerine 706 oy kullanıldığı belirtildi.
YSK gerekçesinde 300 binden fazla şüpheli oy kullanıldığı ve aradaki farkın 20 katı olduğu ifade edildi
YSK 6 Mayıs’ta 5.5 saatlik bir toplantının ardından İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararını almış ve bir kısa gerekçeyle bunu kamuoyuna duyurmuştu. Daha doğrusu kararı da kısa gerekçeyi de kamuoyu YSK’nın AK Parti’li temsilcisi Recep Özel’den öğrenmişti.
İLÇE SEÇİM KURULLARI 754 SANDIKTA KURUL BAŞKANLARININ NEDEN KAMU GÖREVLİSİ OLMADIĞINI İZAH EDEMİYOR
YSK açıklamasının ardından gerekçeli kararın değerlendirme bölümünde, “754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının yukarıda yer verilen yasal zorunluluğa uyulmaksızın kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlendiği görülmektedir. Kanuna aykırılık oluşturan bu belirlemenin neden yapıldığı ilçe seçim kurulları tarafından izah edilememiştir” ifadelerine yer verildi.
KISA KARARDA NE DEMİŞTİ
YSK kısa kararında yasa gereği sandık kurullarında başkan ve bir üyenin memur olması gerektiğini hatırlatıp bu kurala uyulmadığı için seçimlerin tekrarlanacağını açıklamıştı.
GEREKÇE GENİŞLETİLİNCE
MUHALİF 4 ÜYE DE SÜRE İSTEDİ
İddia o ki bu YSK’nın seçimler tekrarlansın diyen 7 üyesi bu kısa gerekçe ile sınırlı kalmadı. İptalin gerekçesini de çerçevesini de genişletti. Kısa karara göre muhalefet şerhini yazan 4 üye ise bu sürpriz üzerine yeni gerekçeye göre muhalefet şerhi oluşturmak istedi ve süreç bu nedenle uzadı.
KARAR GEREKÇESİ DEĞİŞTİRİLİRSE
TEMYİZ NEDENİ SAYILIR
Hukukçulara göre bir mahkeme verdiği kararın gerekçesini değiştirirse bu bir temyiz gerekçesidir diyorlar ve YSK’nın kararlarını temyiz mercii olmadığını hatırlatıyorlar.
İşte 250 sayfalık karar:
Kararın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://ysk.gov.tr/doc/karar/dosya/78053/2019-4219.pdf