Ankara’nın tarihi parklarından olan Gençlik Parkı’nın, Varlık Fonu’na devredildiği ortaya çıktı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Gençlik Parkı’nın Varlık Fonun’a devredilmesine tepki gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Gençlik Parkı’nın Varlık fonuna devri Cumhuriyet’e ve onun başkenti Ankara’ya ihanettir” dedi.
Candan sözlerine şöyle devam etti:
“Varlık Fonu Cumhuriyetin üretimden gelen gücünü kullanarak biriktirdiği tüm varlıkları tüketen müsrif bir mirasyedi yapılanmasıdır. Varlık fonu aracılığı ile kamusal alanlarımız ve varlıklarımız sermayeye ve şirketlere peşkeş çekilmektedir. Son olarak Ankara’nın tarihi parklarından olan Gençlik Parkı’nın da Varlık Fonuna devredildiğini öğrendik. Bu tam anlamıyla bir ihanettir. Cumhuriyetin kentsel planlamasında yer alan “kent parkı” kavramıyla 1935 yılında kurgulanan Gençlik Parkı hepimizin anılarının ve Cumhuriyet’in izlerinin olduğu en önemli parklardandır.
İncesu deresinin taşkın alanı olan bataklık alanda planlanan Fransız Theo Leveau tarafından tasarlanan Gençlik Parkı, eğlence dinlenme kültür üçgeninin , sağlıklı bir çevre ve modern kentleşme bakış açısının ürünüdür. 27 hektar üzerinde kurulan Gençlik Parkı’nın yapımı 19 Mayıs 1943 yılında tamamlanmış ve açılışı Gençlik ve Spor Bayramı’na denk geldiği için adı Gençlik Parkı olarak koyulmuştur. Şimdi bu hepimize ait olan kamusal alanın Varlık Fonu’na devredilmesi ile, iktidar kaybedeceği bir seçimde Ankara’nın geleceğini satmaya yeltenmiştir. Bu bir ihanettir ve asla kabul edilmez. “
“BUNUN NE ANLAMA GELDİĞİNİ İKTİDAR AÇIKLASIN”
Bu ihaneti gerçekleştirenlerin niyeti Ankara’nın geleceğini ve elini kolunu bağlamaktır , Ankara’da bir çok kamusal alanımızın Varlık Fonu’na yerel seçimler öncesi devredilmesinin ne anlama geldiğini iktidar açıklasın. Yangından mal kaçırırcasına 24 Aralık 2018 yılında Varlık Fonu’na Gençlik Parkı’nı devredenler yargı önünde er geç hesap verecekler diyen Candan Ankara’yı ve Cumhuriyet değerlerini savunma mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.
Varlık Fonu’nda neler var?
Türkiye Varlık Fonu yasa tasarını 2 Ağustos 2016 tarihinde TBMM’ye sunuldu; 20 Ağustos’ta da Meclis’ten geçerek yasallaştı ve 26 Ağustos’ta “Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi” adıyla resmi olarak kuruldu.
Fonun amacı ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamak olanak duyurulmuştu. Ancak vergilerden muaf tutulması, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına dair kanunlardan azade tutulması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılmayacak olması tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalara ve itirazlara rağmen Fon’un kuruluşunu sağlayan Meclis’ten AK Parti’nin oylarıyla geçti.
Yasaya göre fon, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilecekti.
Varlık Fonu’na devredilen bazı kamu şirketleri şöyle: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY, Çaykur, Milli Piyango ve at yarışları, Türksat…