Okula başlama yaşı değişti. 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olacak. Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu pozisyonlara atanabilmeleri ve tayin talep edebilmeleri için zorunlu hizmet süreleri 6 (4+2) yıldan 4 (3+1) yıla düşürülecek. Meclis Genel Kurulu’nda, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
ÖĞRENCİ YURTLARI YÜKSEKÖĞRENİM DÜZEYİNDE GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLI OLACAK
Kabul edilen yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ve buna benzer kurumlar açılması ve işletilmesi ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığının, yükseköğrenim düzeyinde Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlı olacak. İlgili bakanlıklar bu yurt ve kurumları tespit edecekleri esaslara göre denetleyecek. Söz konusu düzenleme kanunun yayımı tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girecek.
OKULA BAŞLAMA YAŞI DEĞİŞTİ
66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olarak düzenlenecek. Mesleki eğitim merkezi programına çırak öğrenci olarak kayıt olabilmek için; en az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak, bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak şartları aranacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler veya özellik arz eden mesleklere alınacak çırakların öğrenim ve yaş durumu, ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenecek.
EK ÖDEME UYGULAMASI 2021’İN ARALIK AYI SONUNA KADAR DEVAM ETTİRİLECEK
Başkanlıkta soru hazırlamak üzere görevlendirilen yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanları ile Milli Eğitim Bakanlığında görevli öğretmenlere 31/12/2021 tarihine kadar, (40.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmeyecek tutarda her ay ek ödeme yapılabilecek. Ek ödemenin tutarı ile usul ve esasları Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENE MÜJDE
Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan sözleşmeli öğretmenler ile Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapan sözleşmeli personel için kadroya geçme sürecindeki zorunlu hizmet süresi 6 yıldan toplamda 4 yıla düşürülecek.
Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu pozisyonlara atanabilmeleri ve tayin talep edebilmeleri için zorunlu hizmet süreleri 6 (4+2) yıldan 4 (3+1) yıla düşürülecek.
Sağlık Bakanlığında çalışan sözleşmeli personelin kadroya atanabilmesi için zorunlu hizmet süresi 4 yıla inecek.
Mehtap GÖKDEMİR/TARAFSIZ HABER AJANSI/ANKARA