Batman’da, Belediyetarafından açılan ve belediye meclisi tarafından Kürt gazeteci ve yazar Mahmut Baksi ismi verilmek istenen Kütüphane ismine Valilik onay vermedi. Valilikçe onay verilmemesi üzerine kütüphane, isimsiz olarak açılıp, faaliyete girdi.
Ferit ASLAN
TARAFSIZ HABER AJANSI / BATMAN
Valilik, Kütüphaneye verilen, “Mahmut Baksi” adını kabul etmezken, kütüphane bugün isimsiz olarak açılarak faaliyete girdi. Belediye Başkanı Dr.Mehmet Demir, tepkisini sosyal medya hesabından, “Mahmut BAKSİ kütüphanesini isimsiz olarak açtık… Kütüphaneye verdiğimiz isim Batman Valiliği tarafından red edilince kütüphanemizi isimsiz olarak açtık. Geçmişi iyi okuyarak geleceğe yön verebiliriz” mesajı ile paylaştı.
MAHMUT BAKSİ KİMDİR?
Wikipedia’da yer alan biyografiye göre, Kürt yazar ve gazeteci Mahmut Baksi, 1944 yılında Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Suphi köyünde doğdu. Dicle Öğretmen Okulu’ndaki öğrenimini tamamlayamadan okulu terk etmek zorunda kaldı. Gazeteciliğe 1967 yılında Batman Gazetesi’nde başladı. 1968 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Batman ilçe başkanı oldu.
Aynı sene DİSK’te aktif olarak sendikacılık yapmaya başladı. 1969 yılında “Mezra Botan’ adlı ilk romanı çıktı. 1970’lerin başında siyasi çalışmalarından dolayı 15 yıl hapis cezası alan Baksi, bu cezadan dolayı yurtdışına gitti. Baksi, 22 yıl boyunca aralıksız olarak İsveç’te yayın yapan Aftonbladet’te gazetecilik ve köşe yazarlığı yaptı.
Mahmut Baksi, 56 yıllık yaşamında 22 kitap kaleme aldı. Bu kitapları başta Avrupa dilleri olmak üzere 10 dile çevrildi. 1978 yılında “Zarokên Îhsan” adlı kitabı İsveç’te Kürtçe olarak Kültür Bakanlığı desteğiyle yayınlandı. Bu kitap daha sonra İsveç okullarında Kürtçe eğitim gören Kürt çocukları için tercih edilerek okutulmaya başlandı.
Mahmut Baksi, 19 Aralık 2000 akşamı 25 yıl boyunca yaşadığı İsveç’in başkenti Stockholm’de böbrek yetmezliğinden dolayı yaşamını yitirdi. 4 Ocak 2001 günü vasiyeti üzerine Diyarbakır’da toprağa verildi. On binlerce insan Baksi’yi son yolculuğuna uğurladı. Vasiyetinde bütün arşivini Stockholm Kürt Enstitüsü’ne bağışladı.