• AİHM’nin ihlal kararı sonrası Gezi Parkı davasında 5.duruşma başladı: Sanıklar savunma yapmaya başladı

    Gezi Parkı eylemleri hakkında 784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 15 sanığın yargılandığı davanın 4. bugün Silivri’de İstanbul 30. Ağır Mahkemesi’nde görülüyor.

    Davanın bugün ve yarın görülecek duruşmasında Gezi Parkı eylemleri sırasında zarar gördüğünü iddia eden kişiler de dinlenecek. Kavala’nın avukatları ise AİHM’in verdiği ihlal kararı doğrultusunda tahliye talebinde bulunacak.

    784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala duruşmada hazır edilirken, Gezi parkı eylemleri sırasında Güvenlik Şube’de Ekipler Amiri olan tanık Ercan Orhan Aydın’ın dinlenmesiyle başladı.

    Duruşmada Gezi Parkı eylemleri sırasında zarar gördüğünü iddia eden kişiler de dinlendi.

    Tanık beyanlarına karşı söz alan Kavala, “Tanıklar benim herhangi bir şiddet eylemine katılmış olduğuma dair ya da yönlendirmiş olduğuma dair ya da Gezi olaylarında yönlendirici olmuş olacağıma dair bilgi vermediler” dedi.

    Davanın tutuksuz sanıklarından Mücella Yapıcı da “Yaptığımız basın açıklamaları en temel haklarımızla ilgiliydi. Ben özellikle bu konuda yargılandım ve beraat ettim. Fakat bir şey beni rahatsız etti. Tanıklıkta biraz yönlendirme var mı diye düşünmeye başladım, ifadeleri okuyunca ama hukukçu değilim. Tanıklar da aslında iddianemenin asılsız olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

    Diğer sanıklar da söz alarak tanık beyanlarına karşı konuştu.

    Duruşma Osman Kavala’nın tutukluluk hususunda beyanıyla sürüyor.

    AİHM’İN OSMAN KAVALA KARARI

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık’ta Osman Kavala’nın başvurusuna ilişkin kararını açıklamıştı.

    AİHM, Osman Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması ve ’nin (AYM) başvuruyu makul bir sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vermişti.

    1’e karşı 6 oyla alınan kararda mahkeme, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına da hükmetmişti.

    DAVA HAKKINDA

    Silivri Cezaevi Kampüsü karşısında bulunan duruşma salonunda görülen dava kapsamında, tutuklu Osman Kavala’yla birlikte 16 kişi yargılanıyor.

    İddianamede Kavala’nın yanı sıra Mehmet Ali Alabora, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi, Mine Özerden, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay da suçlanan isimlerden.

    Gezi Parkı’nda başlayan “protestoları örgütlemek ve finanse etmek” ile suçlanan 16 kişi hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

    Öte yandan iddianamede 746 müşteki bulunuyor. Müştekiler arasında dönemin bakanlar kurulu üyeleri ile AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

    NE OLMUŞTU?

    24 Haziran’da görülen ilk duruşmada, davanın diğer tutuklu sanığı Yiğit Aksakoğlu tahliye edilmişti. İlk iki duruşmada sanıklar savunmalarını tamamladı. İkinci duruşmadan sonra Hâkimler ve Savcılar kurulu, kararnameyle 30. Ağır Mahkemesi’ni iki heyete ayırdı.

    Gezi davasına yeni oluşturulan heyet bakacak. HSK, davanın son iki duruşmasında Kavala’nın tahliyesi yönünde karşı oy kullanan mahkeme başkanını bu heyete almadı. Hem Kavala hem de Aksakoğlu için “tutukluluğun devamı” yönünde oy kullanan kıdemli üye Ahmet Tarık Çiftçioğlu ise yeni heyette yer aldı.

    İstanbul Başsavcılığı, iddianameyi hazırlayan ve soruşturma sürecini yürüten iki savcıyı da duruşmalarda görevlendirdi. 8 Ekim’deki üçüncü duruşmada ise mahkeme, çizerler Tarık Tolunay ve Murat Başol’un çizim yapmalarına izin vermedi. Duruşmada mahkeme başkanı çeşitli görseller göstererek Gezi Parkı eylemlerini “vandallık” olarak niteledi. Mahkeme başkanının dosya kapsamında yargılanan isimlere suçlamalara ve telefon dinlemelerine ilişkin sorduğu sorular solanda tepkilere neden oldu.