Gazeteci Hande Fırat, üst düzey ABD’li bir yetkilinin kendisine Türkiye ve Rusya arasındaki gerilimin daha da artacağını söylediğini ve “Türkiye’nin Suriye’de bulunmasının ABD açısından önemli olduğunu” dediğini aktardı.
Suriye ordusunun İdlib vilayetinde son bir ayda başlattığı operasyonlarda 11 Türk askeri hayatını kaybederken resmi açıklamalara göre Türkiye’nin yaptğı misillemelerde 100’den fazla Suriye askeri yaşamını yitirdi. İki gün önce de ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet, Suriye’yi konuşmak üzere Türkiye’ye gelmişti.
Hürriyet yazarı Fırat bugünkü köşesinde söz konusu heyette yer alan ABD’li üst düzey bir yetkiliyle görüşmesini aktardı. Fırat’ın aktardığına göre ABD’li yetkili “Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu kararların tam manasıyla ve düzgün bir şekilde uygulanabilmesi açısından Suriye’de bulunmasının önemli olduğu kanaatindeyiz” dedi.
Fırat’ın yazısı şöyle:
Baş döndüren İdlib trafiğini, ABD’li heyetin Ankara görüşmelerini ve Ankara-Washington ilişkilerini ABD’nin üst düzey dışişleri yetkilisi ile konuşma fırsatımız oldu. ABD’nin Türkiye politikasını anlamak açısından önem verdiğim bu bilgilendirmeyi başlıklar halinde sizlerle paylaşacağım. Üst düzey yetkili, Türkiye ve Rusya arasındaki gerilimin daha da artacağını düşünüyor.
ABD ziyareti neden şimdi? Stratejik mi, taktiksel mi?
Türkiye ile Rusya arasında gerilim tırmanınca ABD heyetinin soluğu Ankara’da alması, Ankara’da kimi çevrelerce “Aman ABD’nin oyununa gelmeyelim” telkinini gündeme getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi açık açık şu mesajları verdi:
Ziyareti taktik şeklinde değerlendirmek hatalı bir yaklaşım olur.
Türkiye ile ilişkimiz stratejik bir ilişkidir. Stratejik ortaklık çerçevesinde değerlendirilmelidir.
ABD, Türkiye ile Suriye’nin savaşmasını mı istiyor? Amacı Türkiye’yi kullanmak mı?
İdlib’de görmek istediğimiz, çatışmaların durması. Çatışmalardan önceki statükoya dönülmesi ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı ile uyumlu olacak siyasi bir çözümün desteklenmesi.
Suriye’de çatışmaların kapsamının genişlemesinin mutlak surette engellenmesi taraftarıyız.
Rusya ve İran’ın Suriye’den çıkmasını arzu ediyoruz.
(Türkiye’nin Suriye’deki varlığı): Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu kararların tam manasıyla ve düzgün bir şekilde uygulanabilmesi açısından Suriye’de bulunmasının önemli olduğu kanaatindeyiz.
Suriye’deki ABD varlığı konusunda Başkan Trump net bir şekilde tavrını ortaya koymuştu. Suriye’de petrol üretiminin gerçekleştiği bölgede ufak bir grubumuz var. Bunun da amacı IŞİD’in tekrar devreye girmesinin engellenmesi ve en önemlisi bu bölgede hidrokarbon kaynaklarının kontrolünü ele almalarının engellenmesi. Suriye’de uzun vadeli kalmak gibi bir düşüncemiz yok.
ABD, YPG için bütçe ayırdı. İşbirliği sürecek mi?
Suriye’de IŞİD’i ortadan kaldırmak için YPG ile işbirliği yaptık. Bu durum Türk partnerlerimizle aramızda bir sürtüşme yarattı. Bu meseleyi halletmeye çalışıyoruz.
Bütün bu olaylar içerisinde “Kim bizim stratejik ortağımız” diye bakılırsa, esas görüşümüzü hiçbir zaman kaybetmedik. Bu stratejik partner Türkiye.