Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu partisinin Koronavirüs değerlendirmelerini ve önerilerini Paylaştı.
Kriz sonrası dönemde ekonomik olarak neler yapabileceğimizi de çalışmak zorundayız. 5 önemli alanda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Şimdiden bunun önlemini almak zorundayız.
BİRİNCİSİ DIŞ TİCARET
Dış ticarette yapılan projeksiyonlarda ihracattaki daralma yüzde 15’e kadar artabilir ve yıllık 23 milyar dolarlık bir ihracat kaybımız söz konusu olabilir.
İthalatta ise enerji fiyatlarındaki düşmeye rağmen düşüşle birlikte 40 milyar dolara yakın bir ithalat daralma söz konusu olabilir.
İKİNCİSİ TURİZM
Turizmde 2019 yılında 34 milyar dolar civarında olması beklenen gelir 40 milyar dolara çıkması bekleniyordu, bu 20 milyon dolar civarına gerileyebilir.
ÜÇÜNCÜ ALAN HİZMET VE PERAKENDE SEKTÖRÜ
En çok etkilenen sektörün başında gelir. Buda yüzde 50 civarında bir ciro kaybı yaşanabilir.
DÖRDÜNCÜSÜ ULAŞTIRMA VE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE
Alınan kararlar doğrudur.
Yurt dışından gelerek karantinaya alınanların öğrenci yurtları yerine kamu misafirhaneleri veya otellerde ağırlanması daha doğru olacaktır.
BEŞİNCİSİ FİNANS SEKTÖRÜ
Küresel ekonominin yeni şartları içinde dış finansman yenilenmesinde sıkıntı yaşayabiliriz. Şimdiden gerekli tedbirleri almalıyız.
KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ
Şu tedbirleri tavsiye ediyorum:
1- Sağlık harcamalarıyla ilgili gerekli aktarmalar yapılmalı.
2- Kısa çalışma ödeneğinin devreye sokulması gerekmektedir.
3- İşsizlik fonundan gerçekleştirilen ödeme şartlarının esnetilmesi ve ödeme sürelerinin artırılması yönünde tedbirler alınılmalı.
4- ihtiyaç sahipleri için sosyal yardımların yapılması sağlanmalıdır.
5- Finansal istikrarının korunması için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından finansal sektöre yabancı para ve Türk Lirası yardımı sağlanmalı.
6-Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi faizlerinin silinmesi, Ana paranın enflasyona endekslenmesi suretiyle taksitlendirilmesi imkanı getirilmelidir. Bu yeniden yapılandırma planının yükünün devlet tarafından paylaşması yerinde olacaktır.
7-TC Merkez Bankası G20 ülkeleri Merkez Bankaları ile koordineli olarak swap limitleri oluşturması amacıyla girişimde bulunmalıdır.
8-Son yıllarda TC Merkez Bankasının müdahale kabiliyeti azalmış olsa da önümüzdeki dönemdeki piyasa oynaklığına karşı müdahaleler zamanında yapılmalı.
9- Çalışan sayısını azaltmamak kaydıyla işveren sigorta primleri, iktisadı faaliyette kalıcı toparlama süreci görününceye kadar alınmamalı ve kira desteği sağlanmalı.
10- Yeni vergilendirme takvimi oluşturulmalıdır. Beyan-tahakkuk dönemi ile vergi ödeme dönemi arasında 15 gün süre olmalıdır. süreçten olumsuz etkilenenlerin, Mart ayında ödenecek vergilerin yıl sonuna kadar ertelenmeli, taksitlendirme imkanı sağlanmalıdır. Vergi barışı çerçevesinde taksitlendirilmiş ve vadesi gelmiş ödemeler de ertelenmelidir.
11- Maliye e-haciz işlemini en az 6 ay uygulamamalıdır.
12- Doğalgaz, elektrik faturaları için 6 aylık erteleme ve taksitlendirme imkanı getirilmelidir.
13- Halka açık payları satın almak isteyen şirketlere uygun şartlarda kredi sağlanmalıdır.
Bu kriz bir süreç, şimdi yapılması gereken bir süreç yönetimidir.
Yayını izlemek için tıklayınız:
<>Partimizin #Koronavirüs Hakkındaki Değerlendirmelerini ve Önerilerini Paylaşıyorum https://t.co/XDvE3r9kKE
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) March 17, 2020