MEHTAP GÖKDEMİR/TARAFSIZ HABER AJANSI/ANKARA
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Mehmet Doğanay, “Önümüzdeki iki hafta çok önemli. Hastalığın ülkemizde hem yayılma hızını ve hem de yaygınlığı ortaya koyacak” dedi.
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Mehmet Doğanay, Tarafsız Haber Ajansına konuştu. Önümüzdeki iki haftanın önemine dikkat çeken Doğanay’ın açıklamaları şöyle:
ÖNÜMÜZDEKİ İKİ HAFTA NEDEN ÖNEMLİ?
“İçinde bulunduğumuz bu aşamada insanımıza çok önemli sorumluluk düşmektedir. Toplumda hastalığın yayılmasının önlenmesi için, hastalıktan korunma önlemlerine mutlaka uymalıyız.
Önümüzdeki iki hafta, hastalığın yayılma hızının ve yaygınlığının takibi, alınan önlemlerin etkisinin değerlendirilmesi, daha sonraki aşamaların yönlendirmesi açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum.
“ÖNLEMLER DİNAMİK OLARAK DEĞİŞEBİLİR”
Her aşamada alınacak önlemler dinamik olarak değişebilir. Salgını yönetimi durağan bir durum değildir. İki ay önce alınan önlemlerle, bugün alınan önlemler bu açıdan aynı olmayacaktır. Geldiğimiz durumda, önlemlere uyma konusunda vatandaşlarımıza büyük görev düşmektedir.
‘Evde kal, enfeksiyonu yayma, hayatı koru’. Bu önemli.
SALGININ YAYILMA HIZI NASIL DÜŞER?
Vatandaş söylenen kurallara ne kadar uyarsa, enfeksiyonun yayılmasını önlemede o kadar başarılı oluruz. Eğer bu duyarlılığı sağlayabilirsek, enfeksiyonun yayılma hızını düşürürüz, hem de ve hastalığın toplumda kontrolünü sağlarız.
“ÖNÜMÜZDEKİ İKİ HAFTA ÇOK ÖNEMLİ”
Önümüzdeki iki hafta çok önemli. Hastalığın ülkemizde hem yayılma hızını ve hem de yaygınlığı ortaya koyacaktır. Bu enfeksiyonun en önemli özelliği, enfeksiyon başlıyor, sonra birden patlayıp, fazla sayıda insanın hasta olduğunu gözlüyoruz. Alınacak önlemlerin toplumda sıkı uyulması, Türkiye’deki bu patlamanın oranını azaltacağına inanıyorum.
“ÖLÜM ORANI ÜLKELERE GÖRE DEĞİŞMEKLE BİRLİKTE, DÜNYA ÇAPINDA YÜZDE 4”
Bu salgında ölüm oranı ülkelere göre değişmekle birlikte, dünya çapında yüzde 4 oranında seyretmektedir. Yaşlı kesimde ölüm oranı daha yüksek. Ayrıca sağlık personeline de hastalardan COVID-19 bulaşmaktadır. Çin, İran ve diğer ülkelerde bu hastalıktan doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli kaybı oldu. Bu nedenle, bütün sağlık personelinin, hastalıkla mücadelede özverili çalışmaları dünya çapında takdire şayandır.
NE ZAMAN DURUR?
Enfeksiyon hastalıklarının genel bir karakteri vardır. Bütün salgınlar başlar, pik yapar, plato çizer ve bir süre sonra da sonlanır. Dünyada yaşanan birçok önemli salgınlar olmuştur. Bunların her birinin kendine özgü özellikleri vardır. Geriye bakıldığında, bu salgınlarda hastalığa yakalananlar, ölenler ve hastalığın yaygınlığında farklılıklar göstermektedir.
SALGINLA MÜCADELEDE BAŞARININ SIRRI
Biz enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının çabası; insanlarımızın bu hastalıktan korunması, en az hastalıkla salgının bitirilmesi, ölümlerin önlenmesi olarak özetleyebiliriz. Halkımızın, hastalık kurallarına uyma konusunda göstereceği desteği ile bu salgından başarı ile çıkacağımıza inanmaktayım.
“TÜRKİYE’YE ENFEKSİYON GEÇ GİRDİ, ÖNÜMÜZDE MEVSİM DEĞİŞİYOR”
İngiltere, 12 haftada bu salgını kontrol edeceği ve tersine çevireceklerini beyan etti, Amerika Birleşik Devletleri, 8 haftalık bir sürede salgını kontrol edeceklerini öngörmekteler. Şunu söylemek istiyorum, biz şanslıyız, Türkiye’ye enfeksiyon geç girdi, önümüzde mevsim değişiyor, tedbirler erken alındı. Sosyal yaşam ve seyahatler kısıtlandı, okullar kapatıldı, üniversiteler kapatıldı, yani insanların birbirleriyle olan temasları mümkün olduğu kadar aza indirilmeye çalışıldı. Hastalık ile ilgili korunma yöntemleri konusunda, toplumu bilgilendirme sürekli devam etmektedir. Vatandaşlarımızın bu tedbirlere sıkı uyması, salgının önümüzdeki günlerde seyrini ortaya koyacaktır. İki haftalık bir gözlem bizi daha sonrası konusunda önemli ipuçları verecektir. Şimdi onun için görev vatandaş da diyorum.
SALGIN NE ZAMAN BİTECEK?
Salgın bir şekilde bitecektir. En önemlisi bu salgını az hasta ve az ölümle bitirmektir. Bu konuda sağlık çalışanlarının çabalarının desteklenmesi, sağlık kurumlarını ayakta tutmak ve vatandaşlarımızın önlemler sıkı uyumunun sağlanması önem arz etmektedir.
YENİ ÖNLEMLER GELİR Mİ?
Bu aşamada halkımızı hastalıktan korumak, hastalık önlem kurallarını sıkı uygulamak ve halkımız tarafından da uyulmasını sağlamak en önemli görevimiz. Bu kuralların dinamik olduğunu, gelişen yeni duruma göre, önlemlerin gerektiğinin de akılda tutulması gerekir.”